PIE szacuje spadek obrotów lokali gastronomicznych w Polsce na 80-90 proc.
Polski Instytut Ekonomiczny szacuje spadek obrotów lokali gastronomicznych na 80-90 proc.
"Zamknięcie stacjonarnych punktów gastronomicznych, spowodowało spadek obrotów, szacowany przez ekspertów z PIE, na około 80-90 proc." - napisali w raporcie tygodniowym.
Po wprowadzeniu stanu epidemii przedsiębiorstwa gastronomiczne realizują obecnie zamówienia online, przez telefon, z różnymi ścieżkami odbioru zamówionego posiłku, np. w punkcie gastronomii,
w postaci darmowej dostawy do klienta, czy dostawy za pośrednictwem serwisów dostawy.
"Te firmy gastronomiczne, które w miarę szybko i elastycznie dopasowały się do nowych warunków mają szanse na przetrwanie, a nawet rozwój w kierunku, którego wcześniej mogły nie brać pod uwagę, bazujący głównie na zasobach i kompetencjach związanych z nowoczesnymi technologiami" - napisano.
(PAP Biznes), #EATmap/ asa/
