Przejdź do treści

udostępnij:

PIE szacuje spadek obrotów lokali gastronomicznych w Polsce na 80-90 proc.

Polski Instytut Ekonomiczny szacuje spadek obrotów lokali gastronomicznych na 80-90 proc.

"Zamknięcie stacjonarnych punktów gastronomicznych, spowodowało spadek obrotów, szacowany przez ekspertów z PIE, na około 80-90 proc." - napisali w raporcie tygodniowym.

Po wprowadzeniu stanu epidemii przedsiębiorstwa gastronomiczne realizują obecnie zamówienia online, przez telefon, z różnymi ścieżkami odbioru zamówionego posiłku, np. w punkcie gastronomii,

w postaci darmowej dostawy do klienta, czy dostawy za pośrednictwem serwisów dostawy.

"Te firmy gastronomiczne, które w miarę szybko i elastycznie dopasowały się do nowych warunków mają szanse na przetrwanie, a nawet rozwój w kierunku, którego wcześniej mogły nie brać pod uwagę, bazujący głównie na zasobach i kompetencjach związanych z nowoczesnymi technologiami" - napisano.

(PAP Biznes), #EAT

map/ asa/

Zobacz także: AmRest Holdings SE - notowania, wyniki finansowe, dywidendy, wskaźniki, akcjonariat

udostępnij: