Zerowy VAT na żywność obniży CPI o 0,8 pkt. proc. - PIE (opinia)
Wprowadzenie zerowej stawki VAT na żywność, co według zapowiedzi rządu miałoby nastąpić od lutego, obniży wskaźnik CPI w Polsce o 0,8 pkt. proc. - oceniają analitycy Polskiego Instytutu Ekonomicznego.
"(...) Rezygnacja z poboru podatku VAT od podstawowych produktów żywnościowych, wcześniej objętych stawką 5 proc. Takie działanie zapowiedział minister finansów T. Kościński. Szacujemy, że zerowy VAT obniży dynamikę wzrostu cen żywności o około 3,6 pkt. proc., co przełoży się na spadek CPI o 0,8 pkt. proc. Publiczne dane nie pozwalają precyzyjnie określić kosztów projektu, wciąż też nie wiemy przez jaki okres obowiązywać ma zerowa stawka" - napisano w raporcie PIE
Niedawno premier Mateusz Morawiecki informował, że rząd chce od 1 lutego wprowadzić zerowy VAT na żywność, na około pół roku.
Pod koniec grudnia media podały, że jest nieformalna zgoda Komisji Europejskiej na zerową stawkę VAT na żywność. (PAP Biznes)
tus/ ana/
