Przejdź do treści

udostępnij:

W styczniu w większości obszarów gospodarki oceny koniunktury wyższe niż w grudniu - GUS

W styczniu br. w większości prezentowanych obszarów gospodarki wskaźnik ogólnego klimatu koniunktury kształtuje się na poziomie wyższym od prezentowanego w grudniu 2022 r. - podał Główny Urząd Statystyczny. Wskaźnik ten we wszystkich obszarach znajduje się poniżej średniej długookresowej.

W większości badanych obszarów sygnalizuje się poprawę składowych „diagnostycznych”, natomiast w przypadku „prognostycznych” sytuacja jest zróżnicowana i zależna od obszaru gospodarki.

PRZETWÓRSTWO PRZEMYSŁOWE

W styczniu br. wskaźnik ogólnego klimatu koniunktury (NSA3) kształtuje się na poziomie minus 18,2 – zbliżonym do sygnalizowanego w grudniu 2022 r. (minus 19,5).

BUDOWNICTWO

W styczniu br. wskaźnik ogólnego klimatu koniunktury (NSA) kształtuje się na poziomie minus 21,7 – wyższym od notowanego przed miesiącem (minus 23,9).

HANDEL HURTOWY

W styczniu br. wskaźnik ogólnego klimatu koniunktury (NSA) kształtuje się na poziomie minus 8,2 – zbliżonym do odnotowanego w grudniu ub.r. (minus 9,6).

HANDEL DETALICZNY

W styczniu br. wskaźnik ogólnego klimatu koniunktury (NSA) kształtuje się na poziomie minus 9,4 – wyższym niż przed miesiącem (minus 11,3).

TRANSPORT I GOSPODARKA MAGAZYNOWA

W styczniu br. wskaźnik ogólnego klimatu koniunktury (NSA) kształtuje się na poziomie minus 6,5 – nieco wyższym od sygnalizowanego w grudniu ub.r. (minus 8,3).

ZAKWATEROWANIE I GASTRONOMIA

Wskaźnik ogólnego klimatu koniunktury (NSA) kształtuje się w styczniu br. na poziomie minus 23,5 – niższym od notowanego przed miesiącem (minus 19,5).

INFORMACJA I KOMUNIKACJA

W styczniu br. wskaźnik ogólnego klimatu koniunktury (NSA) kształtuje się na poziomie plus 10,2 – wyższym od sygnalizowanego w grudniu ub.r. (plus 8,0).

FINANSE I UBEZPIECZENIA

Wskaźnik ogólnego klimatu koniunktury (NSA) kształtuje się w styczniu br. na poziomie plus 11,7 – wyższym od notowanego przed miesiącem (plus 9,9).

(PAP Biznes)

tus/ osz/

udostępnij: