Przejdź do treści

udostępnij:

Podpisano polsko-chińskie porozumienie ws. warunków eksportu polskiego drobiu do Chin - MRiRW

Podpisano polsko-chińskie porozumienie ws. warunków eksportu polskiego drobiu do Chin - poinformował w komunikacie resort rolnictwa. Dokument dotyczy warunków stosowania regionalizacji w eksporcie mięsa drobiowego do Chin.

"Regionalizacja to zasada, która umożliwia eksport mięsa drobiowego z regionów wolnych od ognisk chorób drobiu (HPAI, ND). Jej uznanie przez kraj importujący pozwala uniknąć wprowadzenia zakazu na obszarze całego kraju, w przypadku wystąpienia zakażeń" - napisano w komunikacie.

"W latach największych sukcesów (przed 2020 r.) polski eksport mięsa drobiowego do Chin osiągał poziom nawet 55 mln euro. Obecnie polski potencjał eksportowy jest większy, a możliwość wysyłek tego produktu na rynek chiński ma istotne znaczenie dla polskich producentów drobiu" - dodano.

(PAP Biznes)

pat/ ana/

udostępnij: