Zielona rewolucja w branży spożywczej i budownictwie. Konopie jako ekoalternatywa dla mięsa i drewna
Konopie, znane głównie ze swojego działania psychoaktywnego, zyskują coraz większą popularność jako zrównoważony zamiennik mięsa i drewna. Wykorzystaniem potencjału rośliny zajmuje się wrocławska firma Green Lanes.
Wraz ze wzrostem zainteresowania zrównoważonymi surowcami, konopie zaczynają być postrzegane w zupełnie nowym świetle. Mimo że kojarzymy je przede wszystkim z substancjami psychoaktywnymi, coraz częściej znajdują swoje zastosowanie przede wszystkim w produktach z branży Beauty & Wellness czy medycyny. Na tym jednak nie kończą się ich możliwości i właściwości.
Wrocławska firma, Green Lanes prowadzi badania nad wykorzystaniem konopi włóknistych, począwszy od ich korzenia, kończąc na ziarnie i kwiatach. Spółka realizuje cztery niezależne projekty, w ramach których opracowuje m.in. zamienniki drewna, mięsa oraz protein.
„Naszą misją jest wykorzystanie nowoczesnych technologii celem zagospodarowania każdego elementu rośliny i tworzenie pro-ekologicznych alternatyw na bazie konopi dla obecnie stosowanych rozwiązań w wielu branżach” - czytamy na stronie spółki.
Konopie szansą dla zrównoważonego budownictwa
The True Green, jedna ze spółek holdingu Green Lanes, wykorzystuje potencjał konopi w branży budowlanej, opracowując substytut drewna twardego na bazie konopi.
Kompozyty na bazie łodyg konopi włóknistej mogą w przyszłości znaleźć swoje zastosowanie w meblarstwie i budownictwie. Branże te wykazują już duże zainteresowanie produktem, zwłaszcza, że twardość takiego drewna jest porównywalna do z dębiny lub buku.
„Nasze rozwiązanie to projekt rewolucyjny z kilku względów. Po pierwsze, łodygi konopi włóknistych, na których The True Green głównie koncentruje swoją technologię produkcji drewna konopnego to odpad poprodukcyjny, a ich przetwórstwo wpisuje się w proces zagospodarowania odpadów, które dla rolnictwa stanowią obszar wyzwań. Ponadto, zamienniki drewna mogą być doskonałą alternatywą dla tradycyjnego drewna, a co więcej – o porównywalnych do niego właściwościach, takich jak twardość, gęstość czy sposób obróbki i uszlachetnienia” - mówił w rozmowie z MyCompanyPolska.pl prezes Green Lanes, Piotr Pietras.
„Liderzy rynku meblarskiego już przetestowali nasz materiał na dotychczasowych liniach produkcyjnych i są bardzo zadowoleni z osiągniętych rezultatów” – dodaje.
Kolejnym istotnym aspektem jest wpływ produktu na otoczenie. Zastępując tradycyjne drewno, konopie mogą wspomóc ochronę lasów i bioróżnorodności, ograniczając degradację środowiska.
Zielone budownictwo: w pierwszej kolejności zmiany dotkną 4 mln budynków w Polsce
Zielona alternatywa dla mięsa
Green Lanes Foods, kolejna spółka z portfolio Green Lanes, działa w obszarze alternatyw dla mięsa. W ramach swojego projektu firma opracowała technologię teksturyzacji białka pochodzącego z konopi włóknistych oraz stworzyła receptury produktów będących zamiennikami popularnych wyrobów mięsnych.
„Jako Green Lanes postrzegamy konopie jako roślinę mającą dużą rolę do odegrania w zielonej transformacji. Szukaliśmy takich zastosowań, które mogą mieć realny wpływ na tę transformację. Żywność ewidentnie takim tematem jest. Każdy z nas codziennie spożywa różne pokarmy, ten fakt plasuje przemysł spożywczy jako jedną z kluczowych gałęzi globalnego przemysłu, który codziennie wpływa na nas samych oraz otaczające nas środowisko” – mówił w rozmowie z PortalSpożywczy.pl Albert Szpindowski z Green Lanes.
„Prace nad stworzeniem optymalnego produktu trwały kilka miesięcy. Chodziło o to, żeby stworzyć produkt, który będzie faktyczną alternatywą dla mięsa pod względem struktury, smaku, obróbki termicznej, aby był naturalny, smaczny i spełniał oczekiwane parametry odżywcze, m.in. zawierał zbilansowaną wartość aminokwasów oraz odpowiednią ilość białka. Żeby osiągnąć optimum, połączyliśmy kilka różnych białek. Bazą i podstawą są konopie włókniste” - dodaje.
Zamiennik mięsa oparty na konopiach jest całkowicie bezpieczny, także dla dzieci. W procesie produkcji używa się wyłącznie konopi włóknistych, które zgodnie z polskim prawem o przeciwdziałaniu narkomanii, zawierają mniej niż 0,2% THC. Oznacza to, że produkty nie wykazują właściwości psychoaktywnych.
Wśród pozostałych zamienników mięsa, te wykonane z konopi wyróżniają się lepszą przyswajalnością białka oraz hipoalergicznością. Uprawa konopi włóknistych odbywa się bez użycia pestycydów i sztucznych nawozów, co czyni ją bardziej ekologiczną i zdrową dla ludzi i środowiska. W związku z tym, konopie stanowią atrakcyjny wybór dla osób, które chcą zrezygnować z mięsa na rzecz zdrowszej i bardziej ekologicznej alternatywy.
TikTok będzie walczył z dezinformacją. Platforma zablokuje treści podważające kryzys klimatyczny
Co z tego wynika?
Biznes związany z konopiami wpisuje się w starania UE w związku z ochroną środowiska. Konopie są dziś postrzegane jako istotna szansa na wprowadzenie bardziej ekologicznych rozwiązań dla przyszłości naszej planety. Dzięki swojej wszechstronności i zdolności do absorbowania CO2, mają potencjał do wywołania rewolucji ekologicznej w wielu dziedzinach - od produkcji żywności, poprzez wykorzystanie ich do tworzenia bio-kompozytów i materiałów budowlanych. Zgodnie z wyliczeniami Komisji Europejskiej, 1ha konopi może pochłonąć nawet 9-15 ton CO2 rocznie. Dodatkowo uprawa nie wymaga nawożenia i środków ochrony roślin.