Kategorie
„Austriacka Szkoła Ekonomii dla Inwestorów” – Mark Skousen
Kolejna książka autorstwa Marka Skousena po „Inwestowaniu w jednej lekcji”, której recenzję zdecydowałem się zamieścić na łamach Strefy Inwestorów. „Austriacka Szkoła Ekonomii dla Inwestorów” to pozycja co prawda mała pod względem objętościowym, ale za to duża pod względem merytorycznym. Autor w zwięzły sposób pokazuje jak szereg idei z teorii ekonomii austriackiej wprost idealnie tłumaczy zasady funkcjonowania zarówno rynków giełdowych jak i finansowych. Świadomość tych zasad pozwala zwiększyć swoje szanse na sukcesy giełdowe. Jakie są to zasady?
Chociażby zasada subiektywizmu która mówi, że nie istnieje coś takiego jak wartość wewnętrzna czegokolwiek. Ceny są subiektywne, zwłaszcza na giełdzie. Ropa może kosztować jednego dnia 150 USD po to tylko, aby za 6 miesięcy oscylować w okolicy 30 USD.
Jako doświadczeni inwestorzy dobrze wiemy, że niewielka ilość akcjonariuszy danej spółki wymienia się jej akcjami na każdej sesji. To tłumaczy niejako to, że ceny na rynkach finansowych są zmienne, gdyż są dyktowane przez relatywnie niewielką ilość krańcowych sprzedawców i kupujących.
Największą wartością książki jest bez wątpienia rozdział poświęcony teorii cyklów koniunkturalnych. Skousen przedstawia w nim jak wysokość stóp procentowych i podaż pieniądza wpływa na przyszłość giełd i przechodzenie rynku z hossy w bessę i na odwrót.
Krótko mówiąc Austriacka Szkoła Ekonomii, inaczej niż mainstreamowe teorie ekonomiczne uważa, że giełda jest potrzeba i stanowi część całej gospodarki. Tutaj popłaca zdobywanie wiedzy i umiejętności. Im jesteśmy lepsi tym większe szanse na sukcesy giełdowe. Giełda to ludzie, a więc pojawiają się na niej emocje, które wpływają na zachowanie rynków.
Podsumowując, bardzo dobrze napisana książka, która w przystępny sposób tłumaczy wiele dobrze nam znanych z praktyki zjawisk giełdowych, z punktu widzenia jednej z teorii ekonomii.
Książkę można kupić w księgarni internetowej Maklerska.pl, a także bezpośrednio w wydawnictwie Fijorr Publishing.