Botanika Farm z segmentu FoodTech przeprowadzi ofertę akcji i zadebiutuje na NewConnect
Botanika Farm, z segmentu FoodTech, zamierza pozyskać kapitał na rozwój działalności. Spółka specjalizuje się w wysoce zautomatyzowanym przetwórstwie żywności ekologicznej i prowadzi badania kliniczne w zakresie żywności funkcjonalnej. Oferta rozpocznie się 6 czerwca, a zapisy potrwają do 18 czerwca. Docelowo spółka planuje debiut na NewConnect, a następnie przejście na rynek główny GPW.
Spółka realizuje produkcję na zlecenie, ale także oferuje autorskie produkty z zakresu żywności funkcjonalnej pod marką Moncana: m.in., płatki owsiane, mąki pudrowe, mieszanki piekarnicze, oleje. Model biznesowy Botanika Farm zakłada pośrednictwo pomiędzy gospodarstwami rolnymi, a wielkim przemysłem spożywczym. Spółka dostarcza jakościowe produkty pochodzące wyłącznie z polskich gospodarstw rolnych do sektora spożywczego.
„To są wieloletnie partnerstwa i wiele gospodarstw, trochę za naszą sprawą, przechodzi na produkcję ekologiczną. W gronie produktów własnych mamy mąki pudrowe, mieszanki piekarnicze oraz oleje tłoczone np. z zarodków kukurydzy. Oferujemy też pierwsze produkty funkcjonalne na razie w postaci płatków owsianych. Jak sama nasza nazwa wskazuje pracujemy tylko na surowcach pochodzenia roślinnego” - mówi Rafał Radziszewski, współzałożyciel Botanika Farm.
Zobacz także: Kto zajmie jako pierwszy miejsce w nowym trendzie związanym z transformacją żywieniową, będzie przez wiele lat szybko rósł – mówi Rafał Radziszewski z Botanika Farm
Co to jest żywność funkcjonalna
Żywność funkcjonalna to stosunkowo nowy trend w Europie, chociaż w Azji, szczególnie w Japonii już teraz stanowi 30% bilansu spożywczego. Jest też wspierany przez Unię Europejską, która wprowadza regulacje i inicjatywy mające na celu popularyzację żywności funkcjonalnej na naszym kontynencie.
„Żywność funkcjonalna wywodzi się z azjatyckiego kręgu kulturowego, który traktuje jedzenia jako lekarstwo. Odpowiednie odżywianie wspiera kurację leczniczą lub nawet samo z siebie leczy. Z definicji są to artykuły spożywcze, które oprócz dostarczania wartości odżywczych i energii posiadają jeszcze jakąś cechę funkcjonalną, za pomocą której wpływają na organizm i poprawiają jego stan zdrowia lub zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób” – wyjaśnia Radziszewski.
Podstawą żywności funkcjonalnej jest jej zdolność do poprawy zdrowia konsumenta przez naturalne spożycie, a nie przez suplementację. Ważne jest, aby efekty zdrowotne tej żywności były potwierdzone twardymi badaniami naukowymi. Przykładem może być sól jodowana, która pomaga w zwalczaniu niedoboru jodu i związanych z tym problemów zdrowotnych.
Istnieje wiele kategorii żywności funkcjonalnej, od wzbogaconej o konkretne składniki po produkty niskoenergetyczne z obniżoną zawartością niepożądanych substancji. Tego rodzaju żywność może mieć szerokie zastosowanie w prewencji wielu powszechnych schorzeń.
"Najważniejszą funkcją żywności funkcjonalnej jest profilaktyka chorób cywilizacyjnych takich jak nowotwory, choroby układu krążenia, osteoporoza czy różnego rodzaju zaburzenia metabolizmu" – podkreśla Rafał Radziszewski.
Żywność funkcjonalna różni się od zwykłej zdrowej żywności dodatkiem składników o aktywności biologicznej. Radziszewski zwraca uwagę, że "zdrowa żywność to zdrowa żywność. Dopiero dodanie do zdrowej żywności pewnych składników o aktywności biologicznej czyni ją funkcjonalną".
„Tego rodzaju żywność pozytywnie oddziałuje właściwie na wszystkie funkcje organizmu człowieka, od poznawczych, odpornościowych, przez poprawę funkcji trawienia na profilaktyce onkologicznej kończąc” – dodaje.
Model biznesowy Botanika Farm i szanse na wzrost
Botanika Farm wyróżnia się modelem biznesowym, który integruje produkcję i przetwórstwo żywności ekologicznej z rozwojem segmentu żywności funkcjonalnej. Spółka współpracuje z największymi światowymi koncernami spożywczymi, zapewniając sobie stałe i przewidywalne przepływy pieniężne.
„Dzięki naszemu know-how, rozwijajmy innowacyjny segment żywności funkcjonalnej, która oprócz dostarczania niezbędnych składników odżywczych posiada udokumentowane badaniami klinicznymi korzystne działania na różne funkcje organizmu” – mówi Rafał Radziszewski, współzałożyciel Botanika Farm.
Jednym z kluczowych innowacyjnych rozwiązań stosowanych przez Botanika Farm jest mikronizacja nasion roślin, technologia zaczerpnięta z przemysłu farmaceutycznego. Mikronizacja polega na redukcji średnicy cząstek do mikrometru, co znacząco zwiększa biodostępność składników odżywczych, umożliwiając ich lepsze przyswajanie przez organizm. Ponadto, takie składniki charakteryzują się unikatowymi cechami sensorycznymi.
Działalność produkcyjna i badawcza Botanika Farm odbywa się w zakładach w Oławie i Wałbrzychu. W Oławie znajduje się laboratorium do badań parametrów fizyko-chemicznych, hala magazynowa i linia produkcyjno-przetwórcza. Z kolei zakład w Wałbrzychu wyposażony jest w pełni uzbrojoną linię produkcyjną o potencjalnej mocy 6 tys. ton rocznie oraz halę magazynową.
Spółka w ostatnich 5 latach dynamicznie rosła zwiększając średniorocznie przychody ze sprzedaży o 112%, osiągając przychody w wysokości 43,4 mln zł i zysk netto na poziomie 4,8 mln zł w 2023 roku.
Szanse rozwoju Botanika Farm wspiera rosnący rynek żywności funkcjonalnej i ekologicznej oraz nowa polityka rolna Unii Europejskiej na lata 2023-2027. Świadomość konsumentów na temat zdrowotnych korzyści spożywania żywności bioaktywnej systematycznie rośnie, co także sprzyja popytowi na produkty spółki. Zaś nowe regulacje UE promują zrównoważone rolnictwo i zwiększenie upraw organicznych.
Oferta akcji i cele emisji
Pozyskany kapitał od inwestorów Botanika Farm zamierza przeznaczyć na kontynuację inwestycji w nowy zakład produkcyjny w Mietkowie.
„Dzięki inwestycji będziemy mogli przerabiać surowce z upraw ekologicznych na specjalistyczne komponenty. Skokowo zwiększy się skala naszego biznesu, moce wytwórcze wzrosną z 18 do 50 tys. ton rocznie. W efekcie czego chcemy przekroczyć 100 mln zł przychodów ze sprzedaży w 2027 r.” – wyjaśnia Rafał Radziszewski.
Całkowity nakład na tę inwestycję szacowany jest na około 12 mln zł. Jest ona kluczowa dla dalszego rozwoju firmy i umożliwi spełnienie rosnących potrzeb odbiorców, głównie zachodnich koncernów spożywczych.
Kapitał inwestycyjny jest więc niezbędny do zwiększenia skali działalności i utrzymania konkurencyjności na rynku.
"Nasi odbiorcy, głównie zachodnie koncerny spożywcze, rosną i mają coraz większe potrzeby" – wyjaśnia Radziszewski.
Spółka planuje zadebiutować na rynku NewConnect.
„W najbliższych tygodniach, przy wsparciu Domu Maklerskiego INC, zamierzamy przeprowadzić ofertę akcji w oparciu o memorandum informacyjne, a następnie zadebiutować jeszcze w tym roku na NewConnect. Małą giełdę traktujemy jednak jako przystanek, w planach mamy debiut na głównym rynku. Niezwłocznie po wprowadzeniu akcji rozpoczniemy prace nad prospektem emisyjnym na duży parkiet – mówi Rafał Radziszewski.
Oferta publiczna akcji jeszcze się nie rozpoczęła. Inwestorzy zainteresowani informacjami o planowanej ofercie publicznej mogą dołączyć do „Alertu Inwestora” na platformie ofert publicznych DM INC pod adresem www.platforma.dminc.pl
AKTUALIZACJA:
Spółka prowadzi ofertą publiczną od 150.000 do 270.000 akcji zwykłych na okaziciela serii B po cenie maksymalnej 75,00 zł każda.
W ramach oferty akcji spółka planuje pozyskać do 20,25 mln zł, w ramach których ok. 12 mln przeznaczy na kontynuację realizacji inwestycji w zakładzie w Mietkowie, a pozostałe środki zasilą kapitał obrotowy przeznaczany na zakup surowców.
Zapisy na akcje w transzy inwestorów indywidualnych rozpoczną się 6 czerwca i potrwają do 18 czerwca.
Zobacz także: Rozpoczyna się oferta publiczna akcji Botanika Farm